Tuesday, October 1, 2019

Summary of the Omnivore’s Dilemma

Human  Ethology  Bulletin,  October  2007] The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals By  Michael  Pollan Penguin  Press,  New  York,  NY. 2006,  450pp. ISBN  1? 59420? 082? 3  [Hdbk. ,  $26. 95] Reviewed by William F. McKibbin and Todd K. Shackelford Florida Atlantic University, Dept. of Psychology, Davie, FL 33314 USA [E-mail: [email  protected] edu, [email  protected] edu] The  Omnivore’s  Dilemma  is  the  latest  book  by  Michael  Pollan,  best  known  for  his  previous  best? selling  work,  The  Botany  of  Desire. Here,  Pollan  has  crafted  a  well? written  and  enjoyable   exploration  of  humans’  relationship  with  food.The  book  is  written  for  a  lay  audience,  but  is   appreciable  by  all. Pollan  begins  by  focusing  on  a  seemingly  simple  question,  Ã¢â‚¬Å"What  should  we  h ave  for  dinner? †Ã‚   The  answer,  it  seems,  is  not  so  simple  for  omnivores  like  us. Pollan  guides  the  reader  by   examining  the  three  major  types  of  food  production  and  divides  the  book  into  these  three areas:   Industrial  (focusing  on  the  modern  food  industry’s  reliance  on  corn),  Pastoral  (focusing  on   organic  food  production,  both  Ã¢â‚¬Å"big†Ã‚  and  Ã¢â‚¬Å"small†Ã‚  scale),  and  Personal  (focusing  on  personally   hunting  and  gathering  one’s  food).The  first,  Industrial  section  of  the  book  demonstrates  that  nearly  everything  we  consume  in   Western  society,  particularly  in  America,  is  in  some  way  derived  from  corn. The  processed   foods  that  seem  a  staple  of  modern  living  ar e  derived  largely  (if  not  wholly)  from  corn. Even   foods  such  as  eggs,  chicken,  fish,  and  beef  are  essentially  derived  from  corn:  cows,  chickens,   and  fish  are  coerced  to  consume  a  food  that  to  them  is  highly  unnatural. If  w

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